top of page

6 SAKER JAG TÄNKER PÅ NÄR JAG SÄTTER IHOP EN OUTFIT

Att sätta ihop en outfit är lite som att laga mat. Jag är absolut ingen mästerkock men jag får ofta frågor om hur jag sätter ihop en outfit. I det här inlägget delar jag därför fem steg till en snygg outfit. Om det är ett framgångsrecept eller inte är helt upp till er!


När jag öppnar mitt kylskåp möts jag av ett överflöd av såser, grönsaker och mejeriprodukter som jag gillar- vissa passar ihop, andra inte. På skåpdörren trängs Maraboun jag spontanköpte efter jobbet med standardmjölken som alltid måste finnas och mitt wild card från den asiatiska hyllan som ännu står oöppnad och sakta närmar sig bästföredatumet. Det kan vara hur välfyllt som helst och ändå står jag där efter jobbet som ett frågetecken utan varken plan eller riktning. Inte så olikt hur jag brukade känna på morgonen framför garderoben där spontanköpen från ZARA trängdes med mina all time faves och dyra showstoppers som inte gick att styla. Det leder mig in på mitt första tips som börjar långt innan morgonstressen infinner sig:


RENSA & AVGRÄNSA

När jag står i butik möter jag ofta kunder som beklagar sig över att de inte har något att ha på sig. Deras instinktiva lösning på problemet blir därför att shoppa mer. Jag kommer låta som världens sämsta säljare nu men jag brukar i första hand uppmana kunderna att gå hem och rensa bland sina kläder. Ofta upptäcker man plagg man glömt att man ägde och man får en bättre överblick och insikt i vad man saknar. Därefter rekommenderar jag att avgränsa sina köp. T.ex köper jag endast plagg i neutrala färger och naturmaterial. Det ska krävas mycket till för att jag ska gå utanför de ramar jag satt upp. På så sätt begränsar jag var och hur mycket jag kan shoppa, lite som en vegetarian slipper lägga någon tankeverksamhet framför charkdisken.SMÖRGÅSREGELN (PROPORTIONER)

Kan hända att jag är lite hungrig just nu när jag skriver detta inlägg, hahah, men vi fortsätter på mat-temat! Smörgåsregeln går ut på att bära samma på toppen som botten, som två likadana brödskivor håller samman mackans olika ingredienser. I fallet med proportioner kan ni tänka såhär: Ett skirt linne med ett par baggy jeans passar bäst med ett par skira sandaler medan en stor stickad tröja och ett par skinny jeans passar bäst till ett par chunky boots. På så sätt skapar du harmoni i proportionerna och åstadkommer en mer balanserad outfit.SMÖRGÅSREGELN (FÄRG)

Samma princip som ovan fast med färg istället. En vacker marinblå sjal i håret skulle passa fint med ett par mörkblå jeans och en vit kaftan över det svarta linnet går vackert ihop med ett par vita kostymbyxor. En kostym med kontrasterande topp undertill är också ett sätt att applicera detta knep.COOLA KONTRASTER

Som ni vet strävar jag. alltid efter att skapa en klassisk och tidlös garderob. Jag är dock medveten om att gränsen mellan tidlöst och tantigt är hårfin och i syfte att inte åldra mig själv med 50 år brukar jag försöka balansera upp min outfit med lite "coolare" inslag. Jag kombinerar exempelvis en klassisk kostym med en bikinitopp eller ett sidenlinne med ett par baggy jeans och rufsiga lockar.


NERIFRÅN OCH UPP

Om jag ska vara ute och traska en hel dag är det viktigt att skorna jag bär både är bekväma och tål rådande väderlek. Då jag har mer kläder än jag har skor brukar jag därför börja med att bestämma vad jag ska ha på fötterna och sedan bygga min outfit därefter. Jag bär helst samma färg på skor och byxor i syfte att förlänga mina ben något. Att ha vita skor en regnig höstdag är ett big no i min bok då jag är mån om att inte förstöra mina skor. Regniga höstdagar eller slaskiga februarimornar föredrar jag istället svarta klackar, boots eller loafers. Därmed vet jag att byxorna likaså bör vara svarta för. att åstadkomma den look jag vill ha. Beroende på byxornas passform väljer jag sedan överdel därefter.SATSA PÅ SET

Jag älskar kostymer och matchande set av flera skäl, dels är det snyggt men det sparar också så mycket tid och tankeverksamhet, att bära en monokrom look, dvs samma färg från topp till tå är också ett sätt att åstadkomma denna stil. Det finns ett skäl till att Mark Zuckerberg, Barack Obama och Georgio Armani bär samma kostym varje dag. De eliminerar ett beslutstillfälle samtidigt som deras outfit ser mer genomtänkt ut än den egentligen är. De mornar jag verkligen inte orkar tänka slänger jag alltid på mig en kostym. På sommaren blir det en sval linnekostym med tanktop under och på vintern en yllekostym med kashmirtröja.


Det var allt för mig denna gång, hoppas ni fann detta inlägg hjälpsamt!


Xx

Comments


bottom of page