top of page

GUIDE: ALLT DU BEHÖVER VETA OM TIDLÖSA SMYCKEN

Uppdaterat: 8 juli 2023

För mig är smycken mer än accessoarer. Det får låta klyschigt men men alla smycken jag bär på har en historia. Det kan vara en ring jag köpt för att fira något jag åstadkommit, ett halsband som påminner mig om vem jag vill vara eller ett armband jag fått från någon jag älskar. Varje sten gnistrar av minnen, varje kedja skimrar av kärlek och varje pärla glänser av hopp.


Jag investerar i smycken som ett sätt att investera i framtiden. I stunder av mörker påminner de mig, likt träd, berg, mossa och gamla hus, om att det finns föremål som funnits innan mig, sett mer än mig och kommer fortsätta leva långt efter mig. I relation till en diamant känns min tid på jorden så flyktig, min existens så betydelselös och således mina problem så oerhört oviktiga.


"[...] det finns föremål som funnits innan mig, sett mer än mig och kommer fortsätta leva långt efter mig."


Min senaste investering är ett 18k guldhänge med en solitär diamant trädd på en tunn venziakedja i 14k guld.


Som ni förstår är värdesätter jag därmed hög kvalitet när det kommer till smycken. Jag vill kunna leva i dem, springa obekymrat ut i havet en varm sommardag, tumla runt i sängen, gråta i duschen, diska undan julstöket och bada i Miss Dior. Samtidigt vill jag att mina smycken ska gnistra lika vackert på mig som på mina barnbarns barn.


"Jag vill kunna leva i dem, springa obekymrat ut i havet en varm sommardag, tumla runt i sängen, gråta i duschen, diska undan julstöket och bada i Miss Dior."


Jag har jobbat både inom produktion och försäljning av smycken tidigare och har med åren lärt mig en hel del om vad man ska tänka på för att göra hållbara och långsiktiga smyckesköp. Dessa tips vill jag nu dela med mig. Nedan följer därför ett litet glossarium (A-Ö) som förhoppningsvis kommer hjälpa dig navigera i juveldjungeln. Om du inte orkar läsa eller känner att du vill få ännu mer inspiration har jag även spelat in en YouTube-video på ämnet som jag länkar till nedan.



GLOSSARIUM

BIJOUTERIER

Bijouterier kallas de smycken som är tillverkade av oädla eller mindre dyrbara material. Dessa kan även kallas "Fast jewellry" som en motsvarighet till "Fast fashion". Dessa karakteriseras av deras billigare pris och sämre kvalitet. Det finns dock undantag där bijouterier säljs till höga priser trots deras oädla material. Många modehus som exempelvis Celine och Dior har bijouteri-kollektioner som marknadsförs som "Fashion jewellery" och är väldigit dyra.


CARAT

Viktenheten på en diamant* (se definition) beräknas i carat där en carat motsvarar 0,2g. Många förväxlar diamantens carat med dess storlek. Storleken och vikten kan ha en koppling men inte nödvändigtvis. En diamants diameter beror mer på hur den är slipad än hur mycket den väger. En liten men väl slipad diamant kan se större ut än en dåligt slipad diamant med högre carat.

DIAMANT

Diamanten är den hårdaste mineralen på jorden och är sådeles mycket tålig- därav uttrycket "Diamonds are forever". Både naturliga och labbodlade diamanter har små imperfektioner som vittnar om deras äkthet. Labbodlade diamanter är billigare än naturliga och kan framställas på ett mer etiskt sätt vilket gör att de växer i popularitet.


GULD

Guld är en ädelmetall. Det finns fyra sorters guldsmycken- gult guld, vitt guld, rött/roséguld och guldplätering* (se definition). Gult guld och rött guld är snarlika, båda innehåller gult guld men skillnaden är att roséguld även består av en högre andel koppar vilket resulterar i den röda nyansen. En vanlig antagelse är att vitt guld är dyrare än gult guld och roséguld med detta stämmer inte. Skälet till denna felaktiga antagelse är att många förväxlar vitt guld med platinum* (se definition) som är en mer exklusiv metall men faktum är att när det kommer till guld är det inte färgen som avgör priset, utan karaten* (se definition). Vitt guld är i sin obehandlade form både mjukare samt något varmare i tonen än platinum* (se definition) och palladium* (se definition).


KARAT

Eftersom guld* (se definition) är en mjuk metall behöver den blandas (legeras) med andra metaller. "Rent" guld (99.9% guld) betecknas som 24K, 18K består av 75% rent guld, 14K och 9K motsvarar 58,5% respektive 37,5% rent guld. De övriga procenten är andra metaller. Förut var 18K standard för finhaltsguld i Sverige, men idag går gränsen vid 9K. För att få kallas guldsmycke måste guldhalten därmed vara minst 9K (kan skrivas 375). En hög karat är egentligen bara fördelaktigt utifrån en investerings-synpunkt då guld inte stiger och sjunker i värde som pengar. 24K är därför vanligast i guldtackor. För dagligt bruk är det inte praktiskt att ha smycken i alltför hög karat då dessa kommer nötas mer med tiden. Om det exempelvis är en kedja rekommenderar jag max 14K.


GULDPLÄTTERING

Om ett smycke är guldpläterat innebär det att smycket har en kärna av vanligtvis silver* (se definition), stål eller mässing och sedan en "kappa" av guld* (se definition). Eftersom smycket inte är guld rakt igenom kommer pläteringen med tiden att avta och avslöja metallen inunder. Om du inte har råd att investera i solida guldsmycken föreslår jag att du tar ställning till följande- är lyster eller färg av störts betydelse när pläteringen avtar? Om du vill kunna puts upp smycket och på så sätt bevara lystern även efter guldpläteringen försvunnit föreslår jag att du satsar på guldpläterat silver. Om den gula färgen är av större betydelse skulle jag satsa på guldpläterad mässing. Tekniken som används vid plädering har med åren förbättrats och idag finns det många företag som påstår att de tillverkar guldpläterade smycken som är vattentåliga och således inte kommer tappa sin färg. Dessa smycken har oftast en kärna av stål och tekniken de använder sig av vid plätering kallas PVD-beläggning* (se definition). Även om dessa smycken är betydligt tåligare skulle jag inte påstå att de kommer överleva i flera generationer på samma sätt som smycken solid guld.


KUBISK ZIRKONIA

En syntetisk sten som delar många egenskaper med diamanten* (se definition). Den är färglös i sin obehandlade form men kan också färgas. Kubisk Zirkonia (förkortas CZ) är mycket tålig men inte lika hård som en diamant trots detta väger den mer. Eftersom den inte är lika sällsynt som en diamant är den betydligt billigare och såldes mycket vanlig i tillverkningen av bijouterier.


PALLADIUM

Denna ädelmetall påminner mycket om platinum* (se definition), stål samt behandlat vitt guld till utseendet då den är vit med en mörkgrå nyans. Palladium är hårdare än platinum och skrapas därför inte lika lätt. Palladiumsmycken behöver inte heller efterbehandlas med rhodium för att behålla lystern. Palladium är 15 gånger mer sällsynt än platinum och klassas i nuläget som den dyraste av de fyra ädelmetallerna.


PLATINUM

Platinum är en ädelmetall som till utseendet påminner mycket om stål, behandlat vitt guld samt palladium. Till följd av sin sällsynthet och densiteten är det dock dyrare än guld. Denna metall väger alltså mer och är hårdare än rent vitt guld vilket även innebär att smycken i denna metall är mer tåliga. Många föredrar platinum framför palladium då det är billigare men samtidigt väger mer vilket ger smycken i platinum en lyxig tyngd.


PVD-BELÄGGNING

PVD är en förkortning av Physical Vapor Deposition och är en teknik som används för att behandla stålsmycken för att förbättra både smyckets hållbarhet och utseende. Tekniken innebär att man blästrar guldet* (se definition) ovanpå en annan metall. Processen är miljövänlig och sker i en vakuumkammare där högrena metaller förångas. Metallerna reagerar med en gas som gör att ett skikt kan byggas på den rostfria ytan.


SALTVATTENPÄRLOR

Saltvattenpärlor är den dyraste sorten pärlor. Detta eftersom de är de mest sällsynta (ett ostron = en pärla). De är i regel större än sötvattenpärlor* (se definition) och tål mer. Du kan exempelvis duscha och bada i saltvattenpärlor vilket inte rekommenderas med sötvattenpärlor.


SILVER

Den billigaste av de fyra ädelmetallerna. Silver är mjukare än palladium* (se definition) och platinum* (se definition) men hårdare än guld* (se definition) vilket gör att silversmycken lämpar sig väl för dagligt bruk. Viktigt att komma ihåg är att silver kommer repas med tiden samt oxiderar vilket kan få smycken i silver att se missfärgade ut efter ett tag. Detta är dock lätt att ordna hemma med silverputs och en mikrofiberduk. Silver kan uppfattas som nästan vit i sin färg när det är putsat.


SKALPÄRLOR

Skalpäror är oäkta pärlor med en kärna gjord av insidan på en mussla som pulveriseras och sedan formas till en rund pärla. Pärlan får sedan ett pärlemorskimmrande överdrag och poleras för att få samma lyster som en naturlig pärla. Skalpärlor är kan komma i diverse färger och är betydligt billigare än saltvatten*- och sötvattenpärlor* (se definition). De kan dock tappa sin lyster och färg med tiden precis som guldpläterade* (se definition) smycken. Fördelen med skalpärlor är att de är mer resistenta till svett, oljor, parfymer och krämer än äkta pärlor.


SÖTVATTENPÄRLOR

Sötvattenpärlor är de som på engelska refereras till som "Fresh water pearls". Dessa är odlade i sötvatten och ett ostron kan producera upp till 20 pärlor under sin livstid vilket gör de mindre sällsynta än saltvattenpärlor. För att testa en pärlas äkthet kan du försiktigt gnugga den mot tänderna. Om ytan känns sträv är pärlan äkta men och den är glatt och lätt glider över tänderna är den oäkta. Sötvattenpärlor är oftast mindre än saltvattenpärlor och är den minst tåliga av alla sortens pärlor. Undvik att bada, duscha, spraya parfym och smörja in dig med body lotion när du bär pärlorna.


Denna gång valde jag att fokusera främst på material då jag anser att det är det viktigaste när det kommer till smyckenas hållbarhet men det finns SÅ mycket mer att diskutera. Hoppas ni gillade detta inlägg och att det hjälpte er på något sätt.


Xx

bottom of page