top of page

SNO STILEN AV CAROLYN BESSETTE-KENNEDY

Jag har länge haft en tanke om att starta en liten artikel-serie där jag dissikerar några av de största modeikonernas garderober och vem är inte bättre att börja med än Carolyn Bessette-Kennedy. Hon var butiksbiträdet som jobbade upp sig hos Calvin Klein, gifte sig med John F. Kennedy och blev 90-talets musa. I denna artikel gör vi en djupdykning i hennes minimalistiska och tidlösa klädstil.FÖR EVIGT UNG & MYSTISK

Trots sin offentliga roll som PR-ansvarig på Calvin Klein och fru till en av USAs mest kända personer så finns det väldigt få intervjuer med Carolyn. Hon avstod gärna från strålkastarljuset när hon kunde och likt systrarna Olsen föredrog hon att inte dela med sig av det privata i offentliga rum.


"Tillsammans med ikoner som Sharon Tate, River Phoenix, Diana och Heath Ledger än hon låst i en tidskapsel av evig ungdom - helgonförklarad, mystisk och oskuldsfull."


Det stoppade dock inte papparazzis från att följa och fota henne dagligen. Resultatet är mängder av bilder på en kvinna som få hört tala och ännu färre känner. Hennes plötsliga och tragiska död i ung ålder har även inneburit att hon frusit fast i tiden på ett sätt, precis som många andra som gått en för tidig bortgång till mötes. Tillsammans med ikoner som Sharon Tate, River Phoenix, Diana och Heath Ledger än hon låst i en tidskapsel av evig ungdom - helgonförklarad, mystisk och oskuldsfull.


CAROLYN & CARRIE

När man placerar bilder av Carolyn och John bredvid bilder av Carrie och Mr. Big inser an att likheterna dem emellan är slående. Producenterna bakom serien Sex and the City har till och med erkänt att de hämtat mycket inspiration ur Carolyns garderob när de utarbetat Carries ikoniska klädstil. Bradshaws stil är måhända mer färgglad och eklektisk men de två kvinnorna delar sin förkärlek till enkla slip-klänningar, vita skjortor, ostylat hår och givetvis Manolo Blahnik. Spana in bildspelet nedan om ni inte tror mig!


FÄRGER

Carolyn älskade neutrala toner och sågs sällan bära andra färger än svart, beiget, brunt och vitt. Det kan låta tråkigt men faktum är att hon faktiskt var mer vågad än vad man kan tro. Hon bröt nämligen mot rådande "stil-regler" när hon blandade brunt och svart i samma outfit, en färgkombination som tidigare ansetts mycket märklig. Hon var inte heller rädd att stötta nya designers i sammanhang där det var kutym att bära välkända namn. Även om de neutrala tonerna dominerade i hennes garderob så hände vid ett fåtal tillfällen att hon slängde in en accentfärg och då var det allt som oftast rött eller blått eller t.o.m leopardmönstrat. Blå jeans var nämligen en storfavorit och ibland kunde man se en röd eller duvblå bandana i hennes hår.


// Lawrence Schwartzwald/Sygma via Getty Images // Jon Naso/NY Daily News Archive via Getty Images //


MATERIAL

Hennes stil var enkel och avskalad där kvaliteten på plaggen och materialvalen fick tala för sig. Hon sågs ofta i naturmaterial som siden, bomull och linne. Under vintermånaderna höll hon sig gärna varm i polotröjor av Kashmir och yllekappor som hon stylade med jeans eller manchesterbyxor. Pennkjolen med höga skinnstövlar var ytterligare en favorit.


ACCESSOARER

Som tidigare nämnt var Carolyn mycket sparsmakad i sin stil och bar sällan smycken.


"Den safir- och diamantprydda förlovningsringen plockades bara fram bara vid speciella tillfällen."


Det innebar dock inte att hon inte la mycket pengar på sina accessoarer. Utöver plagg av god kvalitet i dyra material så var hennes största utgift vackra skor och praktiska väskor.


SKOR

I sann New York-anda var Carolyn ständigt på språng och det ställde krav på bekväma skor. Hon gillade visserligen klackar men satsade oftast på en stabil blockklack eller en kortare taxklack av bekvämlighetsskäl. I hennes skogarderob kunde man även finna loafers, boots med fyrkantig tå, sandaletter, vita tennisskor och svarta flipflops.


// Lawrence Levine/AP/REX via Shutterstock // Getty Images //


VÄSKOR

Som den affärskvinna hon var behövde hon väskor som rymde mycket och hennes två favoriter var en Hermès Birkin 40 retourne samt en Pradaväska från 95 som återlanserats. De var ofta fyllda till bredden och därav sällan stängda. Bara några månader inna flygkraschen gjorde Carolyn även succé på röda mattan när hon bar en liten guldväska från Paco Rabanne tillsammans med en enkel vit skjorta och svart kjol från Yohji Yamamato.


// Evan Agostini/Liaison via Getty Images //


SMYCKEN

Hon bar som sagt sällan smycken och gjorde hon det var det mycket i så fall simpla örhängen i guld eller ett tunn halskedja. Efter att hon gift sig sågs hon sällan ens med sin förlovningsring, hon föredrog att enbart bära den enkla vigselringen i guld. Den safir- och diamantprydda förlovningsringen plockades bara fram bara vid speciella tillfällen. Tank-klockan från Cartier är nog det enda "smycket" hon med säkerhet bar varje dag och givetvis de små ovala solglasögonen, det breda diademet eller bandanan i håret.


VARUMÄRKEN

Då hon var PR-ansvarig på Calvin Klein representerade hon givetvis modehuset hon jobbade för. Hade hon levt idag hade hon troligtvis älskat varumärken som Toteme, The Row, Stylein, Filippa K och Helsa.


// Tyler Mallory/Liaison via Getty Images //


MAKE-UP & HÅR

Precis som sin klädstil var modeikonen sparsmakad när det kom till smink och hårstyling också. Smala ögonbryn, brun maskara och rosiga kinder var hennes go-to look och vid festligare tillfällen åkte en röd läpp på. Carolyn var en naturlig brunett och ryktet säger att hon spenderade tusentals kronor i månaden för att underhålla sitt blonda svall. När det kom till styling föredrog hon utsläppt eller en stram knut.SHOPPA CAROLYNS GARDEROB

// Kavaj - HÄR (klick!) // // Solglasögon - HÄR (klick!) // // Polotröja - HÄR (klick!) // Klocka - HÄR (klick!) // Trenchcoat - HÄR (klick!) // Örhängen - HÄR (klick!) // Vita sandaletter - HÄR (klick!) // Stickad tröja - HÄR (klick!) // Diadem - HÄR (klick!) // Linne - HÄR (klick!) // Skjorta - HÄR (klick!) // Svart väska - HÄR (klick!) // Pennkjol - HÄR (klick!) // Guldväska - HÄR (klick!) // Beiga ankelstövlar - HÄR (klick!) // Rött läppstift - HÄR (klick!) // Båtringad topp - HÄR (klick!) // Stövlar - HÄR (klick!) // Metallic väska - HÄR (klick!) // Jeans - HÄR (klick!) //


Hoppas ni gillar detta koncept för det kommer fler, liknande inlägg där jag analyserar de största modeikoners stil och tipsar om hur man åstadkommer deras tidlösa look. Skriv till mig på Instagram (@alvapoletti) om ni har en särskild önskan om vem nästa artikel ska handla om.


Xx

Comments


bottom of page