top of page

JAG TRÄNADE MED ELEKTRISK MUSKELSTIMULANS I ETT ÅR - HÄR ÄR RESULTATEN

EMS-träning är en träningsform som vuxit i popularitet de senaste åren och detta trots dess omdebatterade för-och nackdelar. Förkortningen står för Electric Muscle Simulation eller Elektrisk Muskelstimulering och innebär i korthet att man stimulerar musklerna med hjälp av elektriska impulser samtidigt som man utför enkla övningar med lätta vikter. Jag testade denna träningsform regelbundet i ett år och nu delar jag med mig av resultaten.HUR FUNKAR EMS-TRÄNING?

När vi utför en rörelse skickas en impuls från hjärnan om att muskeln ska spänna sig (kontrahera sig) och det är dessa impulser som förstärks under EMS-träning med hjälp av speciell utrustning. De elektriska impulserna, som ges genom elektroder placerade på kroppen, orsakar muskelsammandragningar likt de som sker när man lyfter tunga vikter. Muskeln kan nämligen inte avgöra om kommandot kommer från hjärnan eller från yttre stimuli och resultatet blir att du får kämpa för att kunna utföra rörelsen. Eftersom de elektriska impulserna bidrar till ökad muskelkontakt i varje rörelse hjälper de i teorin till att bygga mer muskler på kortare tid och med lägre vikter än vanlig träning. Resultatet blir en intensiv helkroppsträning med dynamiska och statiska övningar utan vikter och på enbart 20 minuter.


VILKA GYM ERBJUDER EMS-TRÄNING?

Jag tränade på Bionic. Studion ligger på Regeringsgatan i Stockholm i nära anslutning till Mood Gallerian och Hötorgets tunnelbana.VAD KOSTAR EMS-TRÄNING?

Detta är nog min främsta kritik mot EMS och ni får ursäkta ordvalet men denna träningsform är SK*TDYR. Medan ett gymkort på exempelvis SATS innebär att du träna när och hur mycket du vill för några hundralappar i månaden kostar EMS-träning 850 kr/pass.


KAN EMS-TRÄNING VARA FARLIGT?

Nej, i regel inte om den utförs på ett korrekt sätt med rätt förutsättningar och under rätt omständigheter. Studier har bekräftat att träningsmetoden är helt säker då de elektriska impulserna enbart aktiverar skelettmuskulaturen samt de viljestyrda och träningsbara musklerna i kroppen. Den glatta muskulaturen, hjärtat och andra organ påverkas ej. Du ska dock undvika EMS-träning i dessa fall:


  • Om du har problem vid kroppslig belastning ska du bara träna efter samråd med en läkare.

  • Samma sak gäller om du har en pacemaker, neurologisk sjukdom, diabetes, hjärt- och kärlsjukdom, cancer, tumörsjukdom eller tuberkulos.

  • Om du är förkyld eller har en bakteriell infektion ska du vila från träning.

  • Om du är gravid bör du vänta med EMS-träningen till några veckor efter förlossningen.


Man lånar fuktiga kläder av studion som man bär under västen och elektroderna.

MINA RESULTAT AV EMS-TRÄNING

Som en person med mycket träningsvana och en rutin att träna fem-sex dagar i veckan på gym bokade jag passet med starkt självförtroende och en stor övertygelse om att det skulle vara en lätt match. Jag fick dock äta mina ord då det absolut var mer ansträngande än jag trodde med tanke på att passet enbart var 20 minuter och den tyngsta vikten jag lyfte vägde 2kg. Dagen efter upplevde jag dessutom en träningsverk från Mordor då det värkte överallt och i muskler jag inte ens visste existerade, haha.


Det var dock första och enda gången jag upplevde grov träningsvärk av EMS-träning. De övriga passen följdes till sin höjd av lindrig muskelömhet och även om jag blev förvånad över passens intensitet var det ingenting i jämförelse med mina vanliga pass på gymmet.


Nedan har jag valt att sammanställa en tabell med de fördelar och nackdelar jag upplevde av att träna EMS i ett års tid.

Fördelar (+)

Nackdelar (-)

​+ Effektivt. Jag sparade mycket tid på att klämma in en-två timmars träning på ett 20-minuterspass.

- Jag blev mentalt svagare på gymmet. Den mentala spärren när det kommer till hur tungt man kan lyfta eller hur snabbt man kan springa infinner sig alltid före den kroppsliga spärren för vad som är fysiskt möjligt. När jag tränar på gymmet utmanas mitt huvud lika mycket som mina muskler. Efter några EMS-pass upplevde jag dock att min mentala spärr på gymmet infann sig snabbare än tidigare då jag blivit van vid att enbart utföra vardera övning i 20 sekunder och vara klar med all träning på endast 20 minuter.

+ Jag kände och såg resultat i muskeltillväxt. Mest uppenbart blev det på muskelgrupper som jag vanligtvis har svårt att aktivera utan isolationsövningar, exempelvis baksida lår och triceps. Dessa muskler väljer jag vanligtvis att isolera på gymmet för att kunna maximera belastningen och aktiveringen av dem. I EMS-träning kontraheras alla kroppens muskler i varje övning vilket innebär att min bakre lårmuskel stimulerades även när jag gjorde en Bicep curl.

- Tillfälliga och inte långvariga resultat. Jag tror dock att dessa resultat slogs ut av det faktum att jag blev mindre benägen att utmana mig förbi min mentala gräns på gymmet.

+ En PT är nödvändig och ingår därför i priset. Det är en personlig tränare som styr passet och reglerar kraften i de elektriska stötarna. Man tränar som mest två personer samtidigt men ibland är man även själv under ett pass. Detta ger en möjlighet att ställa frågor och få individanpassad hjälp av en PT vid varje träningstillfälle.

​- Priset. Man kan få resultat av träning utan att betala ett öre, det enda man behöver är sin kropp. Att springa i naturen, yoga på gräsmattan eller lyfta stockar i skogen är både gratis och minst lika effektivt. Med detta i åtanke tycker jag det är sjukt att betala strax under 1000kr för 20 minuters träning.

SAMMANFATTNING

Summan av kardemmun är att EMS-träning är, enligt mig, en grym inkörsport i träningen då 20 minuter en-två gånger i veckan känns väldigt överkomligt för de som har svårt att finna motivation samt tid i vardagen att träna. Det kan även fungera som komplement till övrig träning. Dock lever jag med uppfattningen att om det låter för bra för att vara sant så är det troligtvis det och det resonemanget stämmer även in på EMS-träning. En stor del av träning och muskeluppbyggnad är att progressivt överbelasta musklerna och för att göra detta krävs mental styrka att pressa sig utanför sin bekvämlighets-zon, detta var en förmåga som jag inte upplevde övades upp under tiden jag tränade EMS. Det blir därför mentalt jobbigare att träna på något annat sätt än med hjälp av elektrisk muskelstimulans och det blir fruktansvärt dyrt i längden.


Det var allt för denna gång, jag tyckte det var kul att leka försökskanin i ett år men vill gärna glömma den enorma summan pengar jag spenderade på detta lilla experiment, haha.


Xx

Comments


bottom of page