top of page

GUIDE: 9 STEG TILL DEN PERFEKTA BASEN

Updated: Jun 26, 2023

Först och främst vill jag klargöra att jag absolut INTE är någon make-up guru, så ta mina tips för vad de är - en sminkamatör och YouTube-narkomans ödmjuka rekommendationer. Dessa tekniker och produkter är de jag funnit funkat bäst för mig och därför vill jag dela dem.När jag sminkar mig vill jag få till ett naturligt och solkysst resultat med hälsosam lyster utan flottig glans. Om du vill åstadkomma samma sak (och tycker att jag lyckats någorlunda bra på bilderna ovan) kommer du älska de produkter och tekniker jag delar här. Fortsätt läsa vettja!


1. BASEN INNAN "BASEN"

Absolut viktigast när det kommer till att lyckas med sminkningen är det du gör innan du applicerar din primer, det vill säga din hudvård. När min hy mår som bäst är samtliga steg nedan i denna artikel överflödiga. Ingen anledning att fixa något som inte är trasigt så att säga och vem älskar inte att gå med ansiktet bart? Själv sminkar jag mig nog bara två gånger per vecka i genomsnitt. Jag går dock inte en enda dag utan att rengöra och återfukta ansiktet. Först tvättar jag ansiktet med en ansiktstvätt (klick!) för att sedan dränka mina ansikts-pads i ett micellärvatten (klick!). Därefter går jag in med serum, sedan ögonkräm, ansiktskräm och slutligen solkräm SPF 50. En till två gånger i veckan använder jag även en kemisk peeling (klick!) och en återfuktande nattmask (klick!). Mina favoritingredienser när det kommer till hudvård är framförallt dessa tre:


HYALURONSYRA

Hyaluronsyra håller huden återfuktad tack vare sin förmåga att binda fukten i huden. Dessutom jobbar denna mirakelingrediens aktivt med cellförnyelse för att bibehålla hudens spänst.

NIACINAMID

En annan stor favorit är Niacinamid som förutom att jämna ut hudtonen vid acne och rosacea även minskar synligheten av porer. Dessutom stärker den hudens barriär och ökar kollagenproduktionen.


VITAMIN C

Vitamin C ger dig glow som inget annat. Var försiktig med användandet dock då somliga är extra känsliga för just C-vitamin.

// Nr. 01 - HÄR (klick!) // Nr. 02 - HÄR (klick!) // Nr. 03 - HÄR (klick!) //


2. PRIO PORER

Efter att solkrämen fått sjunka in i huden (tar ca en kvart) så går jag in med en primer som får sminket att hålla längre och ger mig en slät kanvas med färre ojämnheter och synliga porer att ta hänsyn till. Dessutom hjälper en bra primer sminket att glida på lättare!

// Nr. 01 - HÄR (klick!) // Nr. 02 - HÄR (klick!) // Nr. 03 - HÄR (klick!) //


3. UNDERSKATTA INTE UNDERTONEN

Vid val av nyans på din foundation är det främst två saker du bör ta i beaktning, den första är hur din hudnyans, dvs hur blek eller brun är du. Nästa steg, som många glömmer men som är minst lika viktigt, är din hys underton, med detta menas om du är kall, varm eller neutral. Utefter detta kan du välja en foundation som kommer smälta in perfekt med ditt ansikte och hals.


4. TÄNK PÅ TÄCKNINGEN

En annan sak jag brukar tänka på är att inte använda en alldeles för täckande foundation om min hy inte kräver det. Oftast ser en lättäckande foundation eller cc-kräm mer naturlig och lystergivande ut.

// Nr. 01 - HÄR (klick!) // Nr. 02 - HÄR (klick!) // Nr. 03 - HÄR (klick!) //


5. RENA REDSKAP

Att ha bra borstar och makeup-svampar är givetvis viktigt men att ha rena redskap är om än ännu viktigare. Jag måste medge att det här är det enda rådet jag inte själv efterlever till fullo. Jag tycker det känns jobbig och omständigt att tvätta borstarna och är rädd att de inte ska hinna torka till nästa användning (vilket dem alltid gör eftersom det oftast går typ tre dagar mellan användningarna för mig, haha, men ändå, känns sååå motigt). Det är dock mycket enklare än man (jag inkluderad) tror, numera tvättar jag svampen efter varje användning och fuktar den även en aning innan applicering. Numera finns även så många bra och effektiva tvålar för rengöring av sminkborstar, som man bara behöver spraya på. Do whatever keeps your boat afloat men se till att hålla redskapen rena.


6. PÖ OM PÖ

Ett av dem bästa tipsen jag kan ge är att försöka motstå frestelsen (eller undvika stressen) som får dig att gräva ett hål i bronzern med sminkborsten och pensla på hela brännan i ett enda svep. Var istället lätt på handen och jobba lager på lager, pö om pö med lite produkt åt gången och bygg på så vis upp din ansiktsfärg. Resultatet kommer bli jämnare och mer naturligt, lovar!

// Nr. 01 - HÄR (klick!) // Nr. 02 - HÄR (klick!) // Nr. 03 - HÄR (klick!) //


7. LESS IS MORE

Denna punkt går lite in i den ovan, men det tåls att nämna igen. För mycket smink ser oftast bara onaturligt tort eller kladdigt ut. Applicera inte concealer i halva ansiktet bara för att du sett en tutorial på YouTube där Kim Kardashian gör det (talar till mitt 17-åriga jag här), utan var sparsam med produkten och applicera den bara där just du behöver den.


8. FIXA FIXERINGEN

Ja, jag älskar glow och ja, jag använder puder. Att fixera sminket med lite puder kommer inte göra dig matt som en griffeltavla men du kommer se lenare och jämnare ut samtidigt som sminket kommer hålla längre.

// Nr. 01 - HÄR (klick!) // Nr. 02 - HÄR (klick!) // Nr. 03 - HÄR (klick!) //


9. FULLÄNDA MED FUKT

Nu kommer vi till mitt favoritsteg, främst för att det är så skönt! Det sista jag gör är att spraya en fixing spray som återfuktar och låser in sminket. Jag tycker även att det får alla komponenter i basen att "smälta samman" och får resultatet att se mer naturligt ut.

// Nr. 01 - HÄR (klick!) // Nr. 02 - HÄR (klick!) // Nr. 03 - HÄR (klick!) //


Cred till dig om du tog dig hela vägen ner hit. Tack ska du ha för att du läste och hoppas du lärde dig något nytt eller blev inspirerad att testa nya produkter. Puss!

留言


bottom of page