top of page

VILSEN I DIN KLÄDSTIL? HÄR ÄR FILMERNA MED MEST MODEINSPIRATION

Hollywood är en guldgruva på fler sätt än ett och som tvättäkta filmnörd är har jag inga bekymmer med att plöja rulle efter rulle i jakt på modeinspiration. Här nedan delar jag mina 10 absoluta favoriter att återkomma till när inspirationsbanken tryter.


I det här inlägget bortser jag alltså helt ifrån handlingen och fokuserar enbart på kostymerna. Det är därmed en salig blandning av genrer och utan inbördes ordning! Dessutom vill jag också poängtera att det finns många filmer med ikoniskt mode som inte kvalar in i denna lista då jag själv inte finner de inspirerande, exempel på sådana filmer är Clueless, Fight Club, Grease, The Matrix m.fl.1. Scarface

Jag är inte någon för gangster- och maffiafilmer men denna kan jag se hur många gånger som helst bara för Elvira Hancock (Michelle Pfeiffer) och hennes oklanderliga stil som osar av femme fatal, makt och kvinnlig list.2. The Talented Mr. Ripley

När jag såg denna film för första gången för några år sedan förändrades någonting inom mig. Urlöjligt, jag vet, men jag skulle nog vilja påstå att det här är filmen som haft störst inverkan på min klädstil. Det är något särskilt med Gwyneth Paltrows anspråkslösa men ändå otroligt träffsäkra och lyxiga klädstil. Italian Old Money Style skulle jag vilja kalla det och jag är kär!3. The Tourist

Här talar vi lyxigt mode när det är som bäst. Kashmirtröjor och linneskjortor kombineras med aftonklänningar och frack. Både Jolie och Depp är sjukt snygga i denna film och även om handlingen är spännande så är kläderna är halva grejen om ni frågar mig.4. Malèna

Vad händer om vi placerar en otroligt vacker kvinna med sjukt snygg klädstil i en liten by på Sicilien under 40-talet? Jo, vi får män (och pojkar) som flockas, en film som går ner i historieböckerna och givetvis massa modeinspiration.5. Mr. and Mrs. Smith

Angelina Jolie bjuder på många fashion moments både på röda mattan och i rutan. Denna rulle är sevärd av flera anledningar men om inte handlingen lockar så ge den en chans för paret Smiths koordinerade, stilsäkra (men inte gemensamma;)) garderob!6. Pretty Woman

Glow-up filmer i all ära men Pretty Woman tar priset varje gång. Det finns fler ikoniska outfits i den här filmen än som går att räkna. Se den bara!7. The Last Letter from Your Lover

Redan i första scenen introduceras vi till Shailene Woodleys karaktär Jennifer Stirling och hennes oklanderliga klädstil. Förbered dig på en resa tillbaka i tiden till 60-talets franska riviera. Vi talar tung cigarrök, kladdig eyeliner, hattar och matchande set a la Jackie Kennedy. Love it!8. Contempt (Org.titel: Le Mépris)

Likt ovannämnda titel utspelar sig även denna klassiker i Frankrike under 60-talet. Något som syns tydligt i Bardots klädstil, smink och ikoniska frisyr. Sen finns det ju typ ingen snyggare kvinna.9. Breakfast at Tiffanys

Det vore ett brott att inte nämna denna, därför inkluderar jag den i listan även om jag tror de flesta känner till den vid det här laget. Från barbent och herrskjorta till aftonklänning och Wayfarers lyckas Hepburn bära upp allt med klass och tidlös elegans. Sen skadar det ju inte att hon har New Yorks gator som sin runway.10. Network

Sist men inte minst har vi Faye Dunaway i sin roll som TV-producenten Diana Christensen i denna satir från 1976. Modeinspirationen haglar i denna film och är en riktig skatt för alla som gillar det sena 70-talets beige-bruna skala som sakta övergår i powersuits och breda bälten.


Så nästa gång ni inte vet vad ni ska titta på rekommenderar jag er att ge dessa en chans, om inte för deras handling så för deras duktiga kostymörer!


Xx


コメント


bottom of page