top of page

SOLGLASÖGONEN INGEN KÄNNER TILL SOM AUDREY HEPBURN OCH PRINSESSAN DIANA ÄLSKADE ATT BÄRA

Under tiden jag jobbade med att sälja solglasögon så fanns det en särskild referensbild som kvinnor visade upp gång på gång när de försökte beskriva vad de var ute efter. Jag tror banne mig jag sett bilden fler gånger än mitt eget ID-kort, haha! Medan vissa hade sett filmen som bilden förekommer i var andra helt ovetande om dess ursprung men oavsett vad ville alla veta vilka solglasögon som den vackra kvinnan på bilden gömde sig bakom. Vad få känner till är att även Prinsessan Dianas personliga favoriter kom från samma varumärke!


Jag tror som sagt att de allra flesta är bekanta med den ikoniska bilden av Audrey Hepburn när hon i sin breda hatt och glamorösa örhängen kikar fram bakom solglasögonen. I årtionden har modehus och designers försökt efterlikna modellen hon bär men även om vissa varit nära så slår inget originalets tidlösa elegans om man frågar mig.De stora solglasögonen med bred plastram i brun tortoise och svagt grön lins är ursprungligen designade av Oliver Goldsmith. Modellen heter Manhattan och finns fortfarande att köpa HÄR (klick!).


// Solglasögon "Manhattan" - HÄR (klick!) //


Varumärket grundades redan 1926 av Philip Oliver Goldsmith som reste runt på marknader och försörjde sig på att sälja glasögonramar gjorda av äkta sköldpaddsskal. År 1930 anslöt sig hans son Charles till firman och under andra världskriget tillverkade de glasögon åt Storbritanniens armé. När kriget var slut började de skissa på sina första solglasögon och det var Charles som tillsammans med sina söner Andrew och Reymond designade brillorna som kom att bäras och älskas av ikoner som bl.a Prinsessan Diana, Michael Caine och Audrey Hepburn. Under mitten av 80-talet upphörde produktionen och varumärket föll i glömska fram tills återlanseringen 2005.Modellen som Diana gärna bar vid alla tillfällen och hade i fler färger än en heter Berwick och finns att köpa HÄR (klick!).


// Solglasögon "Berwick" - HÄR (klick!) //


Ett resultat av att varumärket valde att gå MIA i 20 år är att få känner till deras inflytande på solglasögonmodet under 60 och 70-talet. Istället förväxlas de ofta med RayBan, Celine och Dior som har snarlika modeller.


Idag styrs företaget av Philips barnbarnsbarn Clair Goldsmith och produktionen sker numera i Italien. Tyvärr jobbar OG inte med så många återförsäljare så chansen att du får möjligheten att prova deras modeller hos en optiker är i dagsläget mycket liten. Om du inte vill chansa och beställa över nätet så finns det, som ovan nämnt, liknande modeller som är betydligt lättare att få tag på och testa i butik.


LIKNANDE MODELLER


// No. 01 - HÄR (klick!) // No. 02 - HÄR (klick!) // No. 03 - HÄR (klick!) // No. 04 - HÄR (klick!) // No. 05 - HÄR (klick!) // No. 06 - HÄR (klick!) //


Xx

Comments


bottom of page