top of page

GUIDE: ALLT DU MÅSTE VETA OM HERMÈS FÖR ATT KUNNA KÖPA EN VÄSKA

Uppdaterat: 19 juni 2022

Ni är många som frågar mig hur man hamnar på väntelistan hos Hermès och vad som krävs för att man ska få köpa en av deras ikoniska väskor. I detta inlägg kommer jag därför besvara några av de vanligaste frågorna om Hermès, berätta lite om varumärkets historia samt dela mina bästa tips för att hamna på deras väntelista (och nej, du behöver INTE ha en lång köphistorik).Varför är Hermès så eftertraktat?

Den första frågan du kanske ställer dig är varför just Hermès som varumärke är så eftertraktat och skälet är dess långa historia, kvalitet samt exklusivitet. Hermès grundades av Thierry Hermès 1837 i Paris, Frankrike och tillverkade till en början accessoarer för hästar och ryttare, det vill säga främst sadlar och senare även väskor lämpade för ridsport. Företaget har sedan fortsatt att drivas inom familjen vilket bidrar till den genuina och anrika bilden av Hermès som varumärke och modehus. Nedan finner du Hermès släktträd, notera att det endast inkluderar de familjemedlemmar som haft positioner inom varumärket.


HERMÈS SLÄKTTRÄD


Var kan man köpa en väska från Hermès?

Idag har modehuset 306 egna butiker runt om i världen. Det är endast i dessa butiker du kan köpa en ny och autentisk Hermès-väska. Lita inte på företag som hävdar att de är återförsäljare av nya Hermés-väskor då modehuset inte jobbar med återförsäljare. För att få köpa en av de mest eftertraktade väskorna- Birkin, Kelly eller Constance, måste du först bli erbjuden att skriva en wishlist där du beskriver vilken modell, material, färg och storlek du skulle önska. Detta gör du tillsammans med din SA i butiken och om du har tur blir du kontaktad när väskan finns i butik.


Är det en investering att köpa en väska från Hermès?

Både ja och nej skulle jag säga. Andrahandsmarknaden för modellerna Birkin, Kelly och Constance är stor och prisest för en begagnad väska i någon av dessa modeller är i regel högre än nypriset eftersom säljarna på andrahandsmarknaden vet att processen för att köpa en ny är lång och omständig. Det här är dock avhände på vilket skick väskan är i. En väska i gott skick som använts ett fåtal gånger eller som blivit väl omhändertagen kan därför betraktas som en investering.Behöver jag ha en köphistorik för att bli erbjuden en väska?

Här råder det också delade meningar och jag misstänker att det beror lite på vilken butik du besöker och i vilket land du befinner dig. Jag har exempelvis hört att det är enklare att bli erbjuden en väska i Las Vegas än i London. Själv behövde jag inte någon lång köphistorik utan kom långt på att vara artig, visa genuint intresse för varumärket och slutligen vara ödmjuk inför den långa köpprocessen. Jag var inne i butiken ett flertal gånger och byggde på så vis upp en relation med min SA. Efter ett tag blev jag erbjuden att skriva en önskelista.


Vad skiljer de olika modellerna åt?

KELLY

Den första versionen av Kelly designades redan 1892 och var då ämnad för att bära ridsadlar. Denna version var dock mycket större än den är idag och var som sagt inte designad för att vara en fashionabel handväska. År 1932 introducerades den fösta handväskan inom denna kategori och kallades till en början Sac à Dépêches. När skådespelerskan Grace Kelly förälskade sig i väskan under inspelningen av filmen "To Catch a Theif" 1956, bad hon om att få behålla den efter inspelningen var klar. Hon bar den överallt och 1976 valde Hermès därför att döpa om väskan efter henne.


BIRKIN

Birkin är yngre än Kelly men historien bakom väskans design är minst lika ikonisk. året var 1984 och dåvarande chefsdesigner Jean-Louis Dumas bordade ett flyg i Paris med destination London. Han placerades bredvid skådespelerskan och modellen Jane Birkin. Enligt rykten tappade hon sin väska och allt åkte ut på golvet, när Dumas introducerade sig för Birkin och talade om vad han jobbade med föreslog han att de skulle designa en väska tillsammans lämpad för resa. Tillsammans började de skissa på väskan som senare skulle komma att kallas The Birkin Bag. Den första skissen gjordes på en spypåse från handskfacket.


CONSTANCE

Historien bakom Constance är min personliga favorit då den symboliserar kärleken mellan mor och dotter. 1967 bad Jean-Louis Dumas en kvinnlig designer vid namn Catherine Chaillet att rita en väska till varumärket. Resultatet blev en modern väska lämpad för den urbana kvinnan. Chaillet var för tillfället gravid och valde att döpa väskan efter hennes dotter Constance. Namnet är franskt och betyder att något är konsekvent och evigt, likt kärleken en mor har för sin dotter. Väskan, likt Birkin och Kelly är även tänkt att leva över generationer och just Constance ska alltid ärvas ner från mor till dotter. Fint <3


Vad ska man inkludera i sin önskelista?

Din önskelista får gärna vara specifik då väskorna tillverkas för hand på förfrågan men den kan inkludera fler än en väska åt gången. Här är en lista på sådant du bör ha tänkt på innan du sätter dig ner med din SA för att formulera din önskelista. Kom ihåg att det enbart är en önskan och inte en garanti att du erbjuds en väska.


  1. Modell: Bestäm dig först för vilken modell du helst vill ha- Birkin, Kelly eller Constance. (De övriga modellerna är enklare att få tag på).

  2. Utförande: Sedan tar du ställning till om du vill ha väska Sellier eller Retourne, dvs ska väskans sömmar synas eller ska den vara vikt in-och-ut. Vanligast är att man väljer Kelly Sellier eller Birkin Retourne då Sellier ger ett mer strukturerat intryck medan Retourne ger ett mer avslappnat och mjukare intryck.

  3. Färg: Specificera därefter vilken färg/färger du vill att din väska ska ha. Jag rekommenderar givetvis en neutral och tidlös färg som går att bära med mycket, förslagsvis svart, brun eller beige. HÄR finner du en lista med nästan alla färger som Hermès-väskorna kommer i.

  4. Storlek: De vanligaste storlekarna för Kelly är 25, 28, 32 och 35. De vanligaste storlekarna för Birkin är 25, 30, 35 och 40. Constance kommer i 14, 18, 24 och Elan (en något längre men lägre modell).

  5. Metall: Välj mellan rött guld eller palladium (silver-färg).

  6. Material: Dessa väskor är inget för veganer då de för det mesta tillverkas i skinn. Det är dock stor skillad på olika läder-typer. Här är några av de vanligaste materialen och deras egenskaper. Notera att inte alla material görs i samtliga färger.

Barenia

Användes ursprungligen för att tillverka sadlar. Idag är den populär när det kommer till Birkin. Materialet tål vatten och repas inte lika lätt som andra kalvskinn.

Box Calf

Ett slätt och glansigt kalvskinn som lett repas. Vanligt förekommande på vintage-väskor men produceras fortfarande i neutrala färger. Tål ej vatten.

Clemence

En av de mest populära materialvalen då den tunga och mjuka strukturen ger strikta väskor ett mer avslappnat intryck. Materialet är grynigt men slätt och repas inte särskilt lätt.

Togo

Det mest populära valet för Birkin-väskor. Det är grynigt och mjukt men behåller strukturen bättre än Clemence.

Epsom

Ett hårdare och tåligare val som behandlats för att stå emot regn och repor. Vanligt förekommande på Kelly och Constance. Har ett vagt diamant-mönster.

Ostrich

Prickarna är karaktäristiskt för detta skinn som kommer från struts.

Exotic

Här ingår många olika typer av skinn som jag inte kommer gå in på nu, bl.a matt alligator, glansig alligator, och olika varianter av krokodil.

Mitt BÄSTA tips:

Avslutningsvis vilja dela mitt absolut bästa tips och det är att utbilda dig om varumärkets historia- lär dig om väskornas ursprung, de olika chefdesignerna, materialen och deras egenskaper. Visa att du vet vad du pratar om och uttryck ditt intresse för varumärket utan att framstå som att du försöker snylta till dig en väska. Viktigast av allt är dock att var genuint trevlig mot alla du möter i butiken, jag lovar att du kommer långt på att vara artig och ödmjuk. Förvänta dig inte en väska utan njut av processen, samtalen med butikspersonalen och allt nytt du får lära dig.


Puss och lycka till! <3

コメント


bottom of page