top of page

DÄRFÖR KÖPER DU TILL SLUT DE FULA SKORNA

Har du någonsin ratat en trend till en början för att ett år senare älskat att bära det och säsongen därpå undrat hur du kunde köpa något så fult? Du är inte ensam och i den här artikeln dyker vi ner i de psykologiska orsakerna bakom detta beteende.


Låt oss börja med en liten anekdot. Jag har alltid avskytt kilklackar, alltså verkligen tyckt att de varit modehistoriens största flopp bortsätt från crocs och 3/4 tights under jeans shorts. Jag kan till och med erinra ett tillfälle på förskolan då jag sa till min fröken, Kerstin, att jag aldrig någonsin skulle bära kilklackar när jag blev vuxen för att det var så fruktansvärt fult. Hon skrattade för på den tiden bar alla mammor just det - kilklackar. Min åsikt har jag hållit fast vid ända tills jag imorse kom på mig själv med ett par Paris Texas kilklackar i varukorgen. Förskräckt och med en känsla av uppvaknande stängde jag fliken och började reflektera över lockelsen, ja rent av önskan att spendera drygt 4000kr på något jag alltid tyckt varit anskrämligt ända tills nu och jag insåg att min konvertering till den solida klacken började redan 2018.


"Tygerna, färgpaletten, blombladen på marken, allt tilltalade mig utom en sak - skorna."


En sak som få känner till är att jag, varje år under fashion week, sitter bänkad vid datorn för att gå igenom alla kollektioner för att försöka förutspå kommande trender och hösten 2018 var inget undantag. Ett av modehusen som verkligen tilltalade mig det året var Dior (deras Ready-To-Wear SS19 kollektion är fortfarande en av mina personliga favoriter - se den HÄR [klick!]). Tygerna, färgpaletten, blombladen på marken, allt tilltalade mig utom en sak - skorna. Flera av modellerna svassade ner för gången i kilklackar och jag kunde inte begripa hur de kunde förstöra en sådan fin modevisning med så fula skor. Det stack i mina ögon.Sedan 2018 har jag sett kilklackar överallt - på Instagram, under fashion week, på modevisningar, i butiker - you name it! Gradvis har jag kommit att acceptera, och med tiden, till och med börjat gilla dem. Hur kommer det sig? Svaret går att finna i psykologin.


Exponeringseffekten är en inom socialpsykologin ett begrepp för att beskriva hur en attityd till ett objekt förändras i takt med att du exponeras för det vid upprepade tillfällen. På engelska kallas fenomenet The Mere Exposure Effect och innebär i stort sätt att ju mer du exponeras för ett objekt desto mer gillar du det oavsett din initiala inställning till det. Diagrammet nedan visar att majoriteten av det du gillar är sådant som du är van vid att se, eller på annat sätt uppleva medan du ogillar majoriteten av det som du upplever för första gången eller fortfarande är ovan vid.


DIAGRAM SOM ILLUSTRERAR EXPONERINGSEFFEKTEN

Detta fenomen här är inte bara skälet till att du faller för trender som du till en början inte tyckt om, exponeringseffekten förklarar även varför du tycker att din mammas köttfärsås är godare än den som serveras på Michelin-restaurangen eller varför du helst väljer en vit tandkrämstub med röd text liknande Colgate än en lila tub med gul text som inte liknar någon tandkräm du sett tidigare.


"Jag hatar trender och just därför är jag besatt av dem."


Men om jag inte vill låta mig påverkas till att köpa sådant jag kommer ångra, varför lägger jag då så mycket tid på att förutspå trender? Faktum är att jag hatar trender och det är just därför är jag besatt av dem. När jag spenderar mina hårt förvärvade riksdaler i ett plagg ser jag helst att det sträcker sig över säsongens trender och håller i flera år framöver. Det är vad jag kallar tidlös stil. Men som mitt lilla snedsteg imorse bevisade är inte ens jag immun mot exponeringseffekten. Jag ska dock ändå dela med mig av ett knep för att minimera tillfällena då man faller dit.


Knepet är att alltid ligga steget före, dvs uppmärksamma trenden medan den fortfarande är i sin linda. Lättare sagt än gjort kan man tycka men här kommer lite kännetäcken på trender som ännu inte kommersialiserats.


LIGG STEGET FÖRE TRENDEN


GEMENE MAN KÄNNER INTE TILL TRENDEN

Om man inte är en. modenörd som luskollar på alla bilder ifrån fashion week, så känner man troligtvis inte ens till trenden. Min mamma visste t.ex inte om att kilklackar skulle bli mode igen för fyra år sedan men har börjat inse det nu när de syns överallt.


DU (OCH ANDRA) TYCKER DEN ÄR FUL

Om du upptäcker en trend i ett tidigt stadium är det mest troligt att du tycker den är konstig, ful eller rentav omodern. Modet är som en pendel som går fram och tillbaka, ena årtiondet ska det vara högmidjade jeans, näst årtionde ska de vara låga osv. Så här tidigt i trendens liv betraktas den mer som experimentell konst och exponeringseffekten har precis inletts.


DEN GÅR INTE ATT KÖPA PÅ H&M ELLER ZARA

En teori som man ofta talar om inom modevetenskapen är att när trenden har nått stadiet av massproduktion så är den redan förbi. Enligt denna teori kan man dra slutsatsen att tweed-kostymer är pasé, chunky boots och sneakers likaså, även cargo-byxor, platåskor, micro-väskor och klänningar med cut-outs. Vid denna tidpunkt är det också troligt att du är starkt påverkad av exponeringseffekten och tycker troligtvis att trenden är helt ok.


VARNING! Exempel på trender som än så länge främst återfinns hos stora modehus eller dyrare varumärken men som snart kommer ses överallt även i de stora butikskedjorna är träskor, jelly sandals, lågmidjade jeans, 3/4 tights och givetvis kilklackar. Dessa får ni googla själva då jag inte vill länka till och således uppmana till köp av dessa.


Hoppas ni fann denna (väldigt långa) artikel intressant! Om ni vill läsa mer om exponeringseffekten så länkar jag några artiklar och studier HÄR (kick!), HÄR (kick!), HÄR (kick!) och HÄR (kick!).


Xx

Comments


bottom of page